Kadın Girişimcilerimize Pozitif Ayrımcılık Uygularız
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Son iki yılda mikro ve küçük işletmelerde 56 bin 654 kadını istihdam ettik, 49 bin mikro işletmeye ise 14 milyar liranın üzerinde destek sağladık. ve kadınların istihdamına yönelik küçük işletmeler.”
‘Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara’ programı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Program çerçevesinde iki bakanlık arasında ‘Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi’ konulu iş birliği protokolü imzalandı. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da ‘Kadın Girişimciliği Sitesi’nin tanıtımını yaptı. Söz konusu site, kadın girişimciliğini desteklemeyi ve kadınların ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca sitede rol model girişimci kadınların hikayelerine, haberlerine ve etkinliklerine de yer verilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır burada yaptığı konuşmada, kadınların iş dünyasındaki liderlik yolculuğunda destek olmaya devam edeceklerini söyledi.
“49 bin işletmeye 14 milyar liralık destek sağladık”
KOSGEB programlarıyla kadın istihdamına öncelik verdiklerini belirten Bakan Kacır, “Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Son iki yılda mikro ve küçük işletmelerde 56 bin 654 kadını istihdam ederken, 14 milyarın üzerinde destek sağladık” dedi. Kadın istihdamına yönelik 49 bin mikro ve küçük işletmeye Türk Lirası.” dedi.
Destek programlarının finansmanı; Bakan Kacır, iş fikirlerini hayata geçirme konusunda gençlerin, kadınların, engellilerin ve şehit yakınlarının öncelikli olduğunu belirterek, söz konusu hibe ve finansman tutarlarını artırıp uygulamaya koyduklarını anlattı.
Geleneksel ve yeni girişimcilik programlarının önemine vurgu yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, şunları söyledi:
“Geleneksel ve yeni girişimcilik programlarıyla son 10 yılda 70 bin kadın girişimciye 13 milyar lira destek sağladık. Finansman destek programıyla 6 bin 36 kadın girişimciye 1,8 milyar lira finansman sağladık. Bir Ulusal Teknoloji Stratejisi’nin önemli konularından biri de kadın girişimci girişiminin başlatılması oldu: Kalkınma “Ajanslarımızın 2024 önceliğini ‘kadın istihdamı ve kadın girişimciliği’ teması olarak belirledik.”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş konuşmasında, Türkiye’deki kadın girişimcilerin ağırlıklı olarak bilgi ve iletişim, bilimsel ve teknik faaliyetler ile idari ve destek hizmetleri gibi yeni teknoloji alanlarını tercih ettiğini belirtti.
Dijital teknolojileri ve inovasyonu ön plana çıkaran girişimci kadınların, Türkiye’nin küresel rekabetteki konumunu ve elini güçlendirdiğini belirten Bakan Göktaş, “Yapay zeka, günümüzde sağlıkta, eğitimde, tarımda ve daha birçok sektörde çığır açan yeniliklerin kapısını aralıyor. Özellikle kadınlar Yapay zeka gibi ileri teknolojilerle ilgileniyorum.” “Alanlarındaki çalışmaları ülkenin teknolojik altyapısını ve yetenek havuzunu zenginleştiriyor” dedi.
Kadın girişimcilerin bilime, teknolojiye, mühendisliğe ve mühendisliğe olan ilgisinin gelecek nesillere rol model oluşturduğunu anlatan Bakan Göktaş, “Kadınların Türkiye’nin inovasyon yolculuğundaki bu aktif rolü, ülkemizde küresel olarak rekabetçi bir teknoloji ekosisteminin temellerini atıyor. Ulusal ağların kurulması ve girişimcilik potansiyelinin uluslararası ağlara aktarılması.” “Katılmak, ilerlemek çok değerli. Kadın girişimciler yeni teknolojileri takip ederek, uluslararası ağlar oluşturarak Türkiye’nin dünya sahnesindeki yerini daha da güçlendiriyor.”
Kadın girişimci Ayşe Ertaş’ın hikayesini paylaşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, şunları söyledi:
“Üniversite yıllarında aklındaki projeleri hayata geçirmek konusunda oldukça kararlı. İş kurma fikrini geliştiriyor. Meslektaşıyla birlikte savunma sanayine yönelik yeni nesil simülatörler geliştiriyorlar. Bu simülatörler taklit edebiliyor” araç hareketleri ve sanal gerçeklik teknolojisi ile entegre çalışıyor. Geliştirdikleri simülatörler savunma sanayinde ve uluslararası pazarda kullanılıyor.” “
‘Yapabilirim’ diyen her kadının kendi hayatı, ailesi ve toplum için büyük bir başarı simgesi haline geldiğini belirten Bakan Göktaş, kadınların Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynadığını ifade etti.
Program, Bakan Kacır ve Bakan Göktaş’ın hatıra fotoğrafı çekmesinin ardından sona erdi. – ANKARA